Τρίτη 6 Μαΐου 2008

Πάλι φταίει η ΕΛ.ΑΣ.;

Μετά το τραγικό συμβάν της Θεσσαλονίκης πάλι ακούσαμε μια από τα ίδια από υπουργούς βουλευτές πρώην υπουργούς και διάφορους ειδήμονες.
Υπουργός: Ξεχείλισε το ποτήρι
Πρώην υπουργός: Τα διαλύσατε όλα παραλάβατε αξιόμαχη αστυνομία και σε τέσσερα χρόνια την διαλύσατε.
Βουλευτές συμπολίτευσης: Μεμονωμένο περιστατικό αλλά παραλάβαμε διαλυμένη αστυνομία και προσπαθούμε να ανασυντάξουμε το σώμα.
Βουλευτής αντιπολίτευσης: Το 2004 ο τότε υπουργός της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης είπε «Η ΕΛ.ΑΣ. είναι από της καλύτερες της Ευρώπης», και κάνατε ως κυβέρνηση ότι ήταν δυνατόν να καταστρέψετε ότι είχε πετύχει η κυβέρνηση Σιμήτη.
Λόγια της πλάκας γενικά και στην ουσία φούμαρα.
Όλη την αλήθεια την είπε ξεκάθαρα ο εκπρόσωπος του συνδικαλιστικού οργάνου των αστυνομικών Η πολιτεία έχει την αστυνομία που θέλει, το σύστημα υγείας που θέλει, την εκπαίδευση που θέλει.
Πολύ μεγάλη κουβέντα και πολύ μεγάλη αλήθεια.
Και βέβαια το συμβάν της Θεσσαλονίκης προήλθε από αμέλεια και παιδαριώδη λάθη των αστυνομικών, αλλά τα προβλήματα που ταλανίζουν εδώ και χρόνια το σώμα είναι πολυδιάστατα και πολύμορφα.
Ο αστυνομικός στην χώρα μας είναι στο περιθώριο και τον έχουν στην μιζέρια από την μία και στο στόχαστρο από την άλλη οι πάντες.
Ουσιαστικά κανείς δεν ενδιαφέρετε για το σώμα.
Μισθοί; Πείνας.
Περιβάλουν και όροι εργασίας; Τριτοκοσμικοί.
Εκπαίδευση; Ανύπαρκτη.
Αξιοκρατία; Εδώ γελάνε.
Εξοπλισμός; Ανεπαρκής.
Πρόνοια στης οικογένειες αστυνομικών που έπεσαν στο καθήκον; Ο θεός να βάλει το χέρι του. Ξεχασμένοι από τους πάντες.
Κοινωνικό status; Τι είναι αυτό;

Και μετά θέλουμε όλοι μας να έχουμε αστυνομία αξιόμαχη. Δεν γίνετε αυτό όσα μέτρα και να πάρουν υπουργοί, πρωθυπουργοί, στρατηγοί.
Αν δεν δοθούν ουσιαστικές λύσεις στα χρόνια προβλήματα δεν υπάρχει ελπίς.
Και στο επόμενο περιστατικό πάλι θα ακούμε μία από τα ίδια.
Όλοι εσείς που κρίνετε το έργο της αστυνομίας και τους μαχίμους αστυνομικούς πόσο θα αποδίδατε κάτω από αυτές της συνθήκες που εργάζονται αυτοί οι άνθρωποι;
Συμπέρασμα ας κόψουμε την υψηλή κριτική και τα δήθεν. Και αν σοβαρά θέλουμε να έχουμε αστυνομία υψηλών προδιαγραφών θα πρέπει εδώ και τώρα να δοθούν αξιοπρεπείς μισθοί, να λυθούν τα χρόνια προβλήματα των ανθρώπων που στελεχώνουν το σώμα και να εφαρμοσθεί ένα σύστημα ουσιαστικής αξιολόγησης μακριά από χρώματα και κομματικά καπέλα.
Αρκετά έχουμε σταυρώσει το σώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: